Wanneer de seizoenen veranderen, veranderen sommige mensen ook de banden onder hun auto. Dit zien we terug in de aankopen die mensen doen via Autobandencollectief. De meest voorkomende reden om je banden te verwisselen is de veiligheid. Zomerbanden hebben namelijk erg weinig grip op de weg wanneer het koud en nat weer is. Aangezien we de afgelopen jaren geen strenge winters meer hebben gehad, wordt er door veel mensen gekozen voor all season banden. Dit is een soort band die tussen de zomer- en winterband in zit. Wat zijn de voor- en nadelen van all season banden? Zijn deze banden beter dan bijvoorbeeld zomerbanden? Wij zochten het voor je uit. 

Verschil tussen zomerbanden en all season banden 

All season banden zitten tussen zomerbanden en winterbanden in. Dit betekent dat voordelen hebben ten opzichte van de zomerband, maar ook degelijk wat nadelen hebben als je de band vergelijkt met een winterband. In de wintermaanden heb je vanzelfsprekend meer grip op de weg dan wanneer je met zomerbanden rijdt. Hoewel dit voordelen kan hebben voor de bestuurder, vraagt het ook een aantal aanpassingen. Het is bijvoorbeeld zo dat all season banden tijdens warm weer een langere remweg hebben dan bij zomerbanden. Het is raadzaam om hiervan op de hoogte te zijn wanneer je wilt rijden met banden die je vier seizoenen onder je auto kan dragen. Op deze manier ben je goed voorbereid en vorm je geen gevaar in het verkeer.

Populariteit voor all season banden

Ook bij Autobandencollectief zien we in onze cijfers terug dat de verkoop van all season banden stijgt. Deze populariteit is te danken aan onze warme zomers en zachte winters. De klimaatverandering heeft impact op onze weersomstandigheden en daarmee ook op ons gedrag. Zolang we ons aanpassen aan de banden die we onder onze auto hebben, en daarmee de veiligheid op de weg waarborgen, zijn er geen problemen. Toch is het over het algemeen beter om voor zomer- of winterbanden te kiezen. Deze zijn veiliger dan all season banden. All season banden hebben slechtere prestaties in de zomer door hun langere remweg, en slechtere prestaties in de winter door minder grip op de weg. Bovendien gaan ze minder lang mee dan wanneer je banden voor het desbetreffende seizoen koopt. Dit heeft als reden omdat je met zomer- en winterbanden minimaal twee keer per jaar je banden wisselt. Wanneer je dus niet veel kilometers maakt, kunnen all season banden voordelig zijn voor jou.