Wil je binnenkort overstappen op elektrisch fietsen en vraag je je af wat een lichtgewicht elektrische fiets is en wat voor voordelen dit biedt? Er zijn veel soorten elektrische fietsen op de markt die allemaal hun eigen speciale kenmerken en voor- en nadelen hebben. Een van de opties waar je dan uit kunt kiezen is een lichtgewicht elektrische fiets. Door het lichtere gewicht biedt deze fiets een groot aantal voordelen ten opzichte van zwaardere modellen. Maar wanneer is het eigenlijk verstandig om een lichtere elektrische fiets te kopen? 

Wat maakt dat het een lichtgewicht elektrische fiets is?

Een elektrische fiets weegt een stuk meer dan een gewone fiets, en dat komt doordat de fiets is uitgerust met een motor en een accu. Doorgaans weegt een elektrische fiets 25 kilo, en we spreken over een lichtgewicht elektrische fiets als het gewicht van de fiets tussen de 22 en de 25 kilo ligt. Deze fietsen hebben een lager gewicht omdat er gebruik is gemaakt van lichtere materialen om de fiets te maken zoals aluminium en carbon. Ook de accu’s die worden gebruikt bepalen voor een groot deel het gewicht van die fiets. Op lichtere fietsen tref je dan ook meestal Lithium Ion Accu’s aan die een stuk lichter wegen dan de standaard accu’s. 

De voor- en nadelen van een lichtgewicht elektrische fiets op een rij

De voordelen van een lichtgewicht elektrische fiets:

–       Het is handig als je de fiets vaak moet optillen, bijvoorbeeld als je in een flat woont en geen afneembare accu hebt. 

–       Het is makkelijker om de fiets overal mee naartoe te nemen, bijvoorbeeld als je op vakantie gaat. 

–       Je kunt grotere afstand afleggen met dezelfde accu en een lichtere fiets 

–       Een lichtere elektrische fiets versnelt sneller.

–       De fiets voelt minder zwaar tijdens het trappen als je gaat fietsen zonder ondersteuning.

De nadelen van een lichtgewicht elektrische fiets:

–       Lichtere fietsen zijn vaak duurder in aanschaf vanwege de gebruikte materialen als aluminium en carbon.

–       Lichtere elektrische fietsen zijn minder geschikt boodschappenfiets omdat het lichtere frame iets minder stabiliteit biedt.

Wanneer is het slim om een lichte elektrische fiets te kopen?

Een lichtere fiets biedt dus zowel voor- als nadelen. Voordat je overgaat tot de aanschaf van een lichte elektrische fiets is het dus raadzaam om eerst te bedenken waarom je voor lichtgewicht zou kiezen en de voor- en nadelen goed tegen elkaar af te wegen. Moet je de fiets vaak trappen op tillen of veel verplaatsen, dan kun je beter kiezen voor een lichte fiets. Ook is het handig om een lichtere fiets te kopen als je de elektrische ondersteuning maar af en toe gebruikt omdat de fiets dan minder zwaar aanvoelt. Als je vragen hebt over welke elektrische fiets het meest geschikt voor je is neem dan contact op met een goede fietsenwinkel, bijvoorbeeld VanSprint. De verkopers kunnen je dan alles vertellen over lichtgewicht elektrische fietsen en je helpen om de juiste elektrische fiets uit te kiezen.