Ruitschade aan de voorruit van een auto kan op tal van verschillende manieren ontstaan. De aard van de schade zal uiteindelijk bepalend zijn voor de oplossing die kan worden geboden. Is er sprake van een sterretje? Dan kan deze worden verholpen zonder dat de volledige voorruit vervangen moet worden. Dat is niet het geval wanneer je te maken hebt met een stevige barst of een verbrijzelde voorruit. In deze situatie is het vervangen van een voorruit eigenlijk het enige dat je kan doen. Bovendien is het van belang om hier niet te lang mee te wachten, want met een beschadigde voorruit rijden brengt altijd de nodige risico’s met zich mee. Moet je voorruit vervangen worden en twijfel je tussen een originele voorruit van de merkdealer of after market autoglas? Met de informatie in dit artikel kom je er meteen achter welke optie voor jou nu precies het interessantst is.

Waarom is voorruit vervangen bij ruitschade zo belangrijk?

Voorruit vervangen bij ruitschade is vanwege verschillende redenen belangrijk te noemen. Er gaat bijvoorbeeld in eerste instantie altijd een zeker veiligheidsrisico mee gepaard. Is de barst in de voorruit in het gezichtsveld van de bestuurder gelegen? Dan zou één enkele reflectie er zomaar voor kunnen zorgen dat het zicht op de weg wordt belemmerd met alle gevolgen van dien. Een tweede punt waar je rekening mee moet houden is het feit dat een barst in de voorruit kan zorgen voor een afkeuring voor de apk. Veel automobilisten weten het niet, maar op het moment dat de barst in het gezichtsveld van de bestuurder is gelegen zal dit meestal zorgen voor een afkeuring voor de apk met alle gevolgen van dien. Een beschadigde voorruit vervangen is dus absoluut van zeer groot belang.

Gelaagd glas in een voorruit

In vergelijking met de achterruit en zijruiten van een auto zal een voorruit bij ruitschade niet zomaar in ontelbare stukken uit elkaar spatten. Dat heeft alles te maken met het feit dat een voorruit bestaat uit gelaagd glas. Het betreft hier glas dat over enkele unieke kenmerken beschikt, namelijk:

·       Het is opgebouwd uit twee glaslagen.

·       Er is een onzichtbare PVB-folie in terug te vinden die aan beide zijden over een klevende functie beschikt.

·       Tijdens het productieproces wordt een voorruit eerst snel verhit waarna het langzaam wordt afgekoeld. Dit geeft het glas een extra sterkte mee.

Bovenstaande drie eigenschappen zorgen er voor dat een voorruit vervangen wat duurder is in vergelijking met een zijruit of achterruit van een auto. Het is goed om er rekening mee te houden dat er verschillende soorten autoruiten bestaan. We maken op dit vlak dan ook een onderscheid tussen:

·       Originele autoruiten met merklogo

·       After market autoruiten zonder merklogo

Ondanks dat beide soorten autoruiten over precies dezelfde kwaliteit beschikken verschillen ze onderling sterk in prijs. Wanneer je op zoek bent naar voordelig autoglas kunnen we alleen maar aanraden om te kiezen voor een after market voorruit. Je zult merken dat een voorruit vervangen op deze manier een behoorlijk stuk aantrekkelijker wordt.

Goedkoop voorruit vervangen

Goedkoop voorruit vervangen is dus uitstekend mogelijk wanneer je voor after market autoglas kiest. Hoe komt dat precies? Zeer eenvoudig. Het feit dat een dergelijke voorruit niet beschikt over een merklogo zorgt er voor dat het door iedereen kan worden verkocht, dus ook door niet erkende merkdealers. Dit drukt de prijs aanzienlijk. Bovendien wordt met aftermarket autoglas de voorruit vervangen met dezelfde kwaliteit als met originele autoruiten. Precies dezelfde kwaliteit als bij een originele autoruit kan worden gegarandeerd door:

1.     Het feit dat beide soorten voorruiten worden gemaakt in dezelfde fabriek.

2.     Ze deel uitmaken van dezelfde productielijn. Het is hierdoor onmogelijk dat er ook maar enig kwaliteitsverlies zou bestaan.

Heb je ruitschade en moet de voorruit vervangen worden? Dan is het zeker aan te raden om te kiezen voor after market autoglas.