Getuige de talrijke drukbezochte tuningbeurzen, circuitdagen en clubdagen kan er gesteld worden dat de tuningscene leeft. Maar welke aanpassingen aan de auto zijn het meest populair bij de Nederlandse autoliefhebber? In onderstaand artikel, in samenwerking met Tuning-gids.nl, wordt het weergegeven.

Getuige de talrijke drukbezochte tuningbeurzen, circuitdagen en clubdagen kan er gesteld worden dat de tuningscene leeft. Maar welke aanpassingen aan de auto zijn het meest populair bij de Nederlandse autoliefhebber? Tuning-gids.nl heeft het in kaart gebracht!

Tuning

Tuning is het aanpassen van auto’s. Doel is een auto sneller, sportiever of opvallender te maken. De aanpassingen hebben dus niet alleen met het vermogen of rijgedrag te maken, maar ook het uiterlijk van de auto is belangrijk. In veel gevallen wordt het een combinatie van de drie aandachtsgebieden. De meest populaire modificaties kunnen in 7 hoofdrubrieken worden ondergebracht, welke hieronder zijn weergegeven.

 1. Exterieur (30%)
 2. Motor (26%)
 3. Velgen en banden (16%)
 4. Interieur (11%)
 5. Onderstel (6%)
 6. Remmen (6%)
 7. Audio (5%)

 

1: Exterieur

Uiterlijk van de auto voert boventoon. Bijna éénderde van alle modificaties vindt plaats aan de buitenkant van de auto. Hoe de auto eruit ziet is voor autominnend Nederland prioriteit nummer één. Het meest populair zijn: het tinten van de rame: een ware metamorfose voor de auto. Een set koplampen met Xenon verlichting is eveneens een geliefde upgrade. Met relatief weinig werk en toch direct resultaat: het verfraaien van de auto met stickers.
Meest populaire aanpassingen:

 1. ramen tinten
 2. koplampen
 3. stickers

 

2: Motor

Grote vermogenswinsten in trek. Kleine modificaties zoals enkel een einddemper en/of sportluchtfilter worden steeds vaker overgeslagen. Dit wordt namelijk meegenomen in een groter tuning-project. De eerder genoemde modificaties dienen dan sowieso uitgevoerd te worden om een optimaal PK-resultaat te behalen. Gewild zijn: chiptuning, een turbo upgrade en de montage van een complete sportuitlaat lijn.
Meest populaire aanpassingen:

 1. sportluchtfilters
 2. uitlaten
 3. turbo’s

 

3: Velgen en banden

Afstemming velg en band is belangrijk. De tijd van enkel een fraaie set metalen velgen voorzien van merkloos rubber is voorbij. Alles rondom de velg en de band moet kloppen. Om de zorgvuldig gekozen samenstelling te beschermen behoort de slotbout tot de standaarduitrusting. Mooie naafdoppen geven nét even die strakkere look. Er blijft vraag naar wieldoppen, vermoedelijk omdat ze regelmatig van de velg losraken.
Meest populaire aanpassingen:

 1. slotbouten
 2. wieldoppen
 3. naafdoppen

 

4: Interieur

Carbonlook stickers meest populair. Top aanpassing aan het interieur is een metamorfose via carbonlook stickers. Het dashboard wordt het eerst onder handen genomen, de cockpit krijgt hierdoor een exclusieve uitstraling. De upgrade naar een kuipstoel is eveneens populair, het bevordert berijdersbeleving en het ziet er indrukwekkender uit. Een nieuwe set automatten, veelal voorzien van het logo van het automerk, maken de facelift compleet.
Meest populaire aanpassingen:

 1. carbonlook stickers
 2. kuipstoelen
 3. automatten

 

5: Onderstel:

Beter bochtenwerk zónder aanpassing rijhoogte. Een directer stuurgevoel en meer grip worden gerealiseerd via montage van een veerpootbrug en stabilisatorstangen. Beiden zijn modificaties zonder de rijhoogte aan te passen. Met de talloze drempels en steile parkeergarages geen verkeerde beslissing. De compromisloze bestuurders gaan wel direct met de rijhoogte aan de slag en monteren veelal veerwegbegrenzers.
Meest populaire aanpassingen:

 1. voorpootbruggen
 2. stabilisatorstangen
 3. veerwegbegrenzers

 

6: Remmen:

Sportremblokken en remschijven voor meer remkracht. Verweerde remklauwen zijn not done. Met remklauwverf is dit opgelost. Het verbeteren van remprestaties vindt plaats door het monteren van sportremblokken; deze hebben een betere remkracht en -eigenschappen. Vaak gaat dit gepaard met gegroefde of geperforeerde sportremschijven. Dit type remschijven voeren remslijpsel het beste af en hebben een koelende werking.
Meest populaire aanpassingen:

 1. remklauwverf
 2. remschijven
 3. remblokken

 

7: Audio

Standaard audio installatie vaak voldoende. Audio upgrades zijn het minst populair. Het uitlaatgeluid in combinatie met een sportluchtfilter produceren kennelijk de mooiste decibellen. Af fabriek worden de audio installaties steeds beter. Als er dan een upgrade plaatsvindt is dit vaak enkel een radio die meer functionaliteiten heeft. De échte decibel fanatiekelingen installeren een extra versterker en subwoofer.
Meest populaire aanpassingen:

 1. radio’s
 2. subwoofers
 3. versterkers

 

Tuning per provincie en stad

Top 5 van Nederlandse provincies waar men auto’s tuned:

 1. Noord-Holland
 2. Zuid-Holland
 3. Utrecht
 4. Noord-Brabant
 5. Gelderland

Top 5 van Nederlandse steden waar men auto’s tuned en wat men het meeste aanpast:

 1. Amsterdam (1. ramen tinten, 2. velgen, 3. stickers)
 2. Rotterdam (1. ramen tinten, 2. stoelhoezen, 3. sportluchtfilter)
 3. Utrecht (1. ramen tinten, 2. bougies, 3. banden)
 4. Eindhoven (1. ramen tinten, 2. banden, 3. LED dagverlichting)
 5. Nijmegen (1. stuursloten, 2. wieldoppen, 3. velgen)

Bron: data tuning-gids.nl periode 2010. Tuning-gids.nl is Nederlands grootste onafhankelijke informatiebron op het gebied van autotuning. Dagelijks wordt de site door vele duizenden bezoekers geraadpleegd. Meer informatie op Tuning-gids.nl