De M.O.T. test is gewijzigd om eerder aangenomen wetgeving op te nemen die de weergave van kentekenplaten en Kentekenplaathouder op Britse auto’s en motorfietsen regelt. Voertuigen die niet aan deze regels voldoen, komen niet door de APK. test vanaf 1 oktober 2007.

Voertuigen die voor het eerst zijn geregistreerd na 1 september 2001 zijn onderworpen aan de strengste regels, waaronder tekenkleur (moet zwart zijn), grootte (79 mm x 50 mm), lettertype (lettertype Charles Wright) en tekenafstand (11 mm). Achtergronden moeten wit zijn voor frontplaten en geel voor achterzijde, honingraatachtergronden en achtergrondlogo’s zijn niet toegestaan. De naam en postcode van de plaatleverancier moeten onderaan de platen worden weergegeven en ze moeten ook het Britse standaardnummer BS AU 145d dragen. Europlates worden ook verder gedefinieerd als het hebben van een keuze uit vlaggen, namelijk Union Jack, Saltire, George Cross en Welsh Dragon.

De regels voor voertuigen die vóór 1 september 2001 zijn geregistreerd, zijn vergelijkbaar met de wetten van na september 2001, met enkele uitzonderingen, zoals: geen specifiek lettertype gespecificeerd, maar moet gemakkelijk leesbaar zijn (geen cursief), tekens kunnen 89 mm x 64 mm of 79 mm x 57 mm zijn. is geen vereiste voor de gegevens van de leverancier en BS AU 145d is niet van toepassing, maar als de Kentekenplaten op enig moment worden gewijzigd, moeten ze voldoen aan de hierboven beschreven voorschriften van na september 2001. Wel is het mogelijk om Kentekenplaathouders bedrukken naar wens dit in tegenstelling tot de kentekenplaat.

Voertuigen die vóór januari 1973 zijn geregistreerd, vallen niet onder de bovenstaande criteria en kunnen zilver op zwarte metalen kentekenplaten hebben, evenals verhoogde witte plastic cijfers die op een zwarte metalen achtergrond zijn geklonken. Merk op dat zowel voor- als achterplaten dezelfde kleur hebben.