Zonder goede pallet truck valt de logistiek een flink eind terug. Dit tilplatform is bekend onder vele namen. Pompwagen of palletwagen vallen het meeste op. De elektrische pallet truck is het handige hulpmiddel om pallets efficiënt in magazijnen en ook binnen vrachtwagens te verplaatsen. Deze gespierde hulp is gezien de gewichten van pallets onmisbaar geworden. Ze zijn er in handmatige vorm en in een elektrische variant. Er is bijna geen bedrijf dat meer zonder kan. Magazijnen, detailhandel en logistieke centra varen er wel bij.

Nieuwe accu’s met betere prestaties

De elektrische pallet truck wordt gevoed door moderne lithium-ion accu’s. Deze vervangen de oude lood-zuur accu’s. Ze scoren namelijk beter op onderhoud en zijn veel duurzamer. Bovendien kunnen ze op elk moment even bijgeladen worden. Bedenk voor je een tweedehands elektrische pompwagen koopt, dat de aanschaf van een nieuwe meer voordelen met zich meebrengt, vooral door de lithium-ion technologie. Dit type accu’s laadt veel sneller op en kan langer mee. Een lithium-ion-batterij is, afhankelijk van het type pompwagen, in ongeveer 2,5 uur helemaal vol. Bovendien passen de nieuwe pallet trucks veel beter in een groen ondernemingsbeleid.

Elektrische pallet truck – denk om de accu

Nog even over de lithium-ion-generatie van de elektrische pompwagens. Waar je een loodzuur-accu best vaak moest opladen, kan de lithium-ion-accu veel langer mee met zijn voorraad aan energie. Hij hoeft ook niet eerst leeg; je kunt ‘m te pas en te onpas even bijladen. Plug and Play batterijen kun je ook benutten. Zo houd je de werking van je palletwagen altijd actief en staat hij steeds paraat. Dit gelegenheids laden is heel handig. Hoe groot de batterij voor je werkdoelen zou moeten worden is wel even een overweging.

Voor de elektrische pallet truck kiezen die jouw bedrijf past

Voor je zo’n pallet truck bestelt, zijn er een paar vragen waar je je even over zou moeten buigen:

  • Wordt mijn pallet truck de hele dag benut; of slechts een paar maal per dag?
  • Wat is het maximale draagvermogen?
  • Moet de pallet truck een platform hebben waar de bestuurder op meerijdt?

Daarnaast zijn er natuurlijk specifieke vragen. Wat levert het me op als ik handmatige palletwagens voor elektrische ga vervangen? Heb ik misschien een model met zwenkwielen nodig voor extra stevigheid. Heeft het zin dat een medewerker op een model met personen platform meerijdt in plaats dat hij er achteraan loopt. Deze modellen zijn heel gemakkelijk te bedienen. Je kunt ook vragen hebben in verband met de werkprocessen in jouw magazijn en op jouw terrein.

De tilfactor

Het draagvermogen is voor veel ondernemers cruciaal bij de keuze van een bepaald type elektrische pallet truck. Meestal zijn de elektrische pompwagens toegerust op een hefgewicht tussen de 1500 en 2000 kilo. Er zijn echter ook varianten bestelbaar met 2500 of 3000 kg hefvermogen. Is snelheid belangrijk? Overweeg dan een high-speed model dat tot 12 km per uur kan. Er zal natuurlijk altijd plek zijn voor een handmatige palletwagen. Alleen zorgt het gewicht van de pallets er wel steeds meer voor dat ondernemers liever voor een elektrische pallet truck kiezen. Ook omdat die een stuk sneller inzetbaar is. Bovendien zijn er ruimtebesparende modellen te koop waardoor je bij inzet in je vrachtwagens meer vrachtruimte overhoudt.