Een auto kopen in ons eigen land is natuurlijk het makkelijkst. Echter een auto kopen importeren uit een ander land kan voordelen hebben. De voornaamste reden is dat het goedkoper kan zijn. Steeds meer mensen importeren hun auto uit het buitenland. Volgens de Bovag nam het aantal importauto’s tussen 2007 en 2019 verdrievoudigd. Dertien jaar geleden reden er ruim 78.000 importauto’s rond. Nu zijn dat er meer dan 228.000. Wat is er zo aantrekkelijk aan het importeren van een auto uit het buitenland? Wil je weten hoe je  te werk gaat als je een auto wilt importeren? Lees dan snel verder.

De voordelen van het importeren van een auto

Het kan flink goedkoper zijn om een auto te importeren. Vooral in het hogere prijssegment vanaf 150.000 euro kan de aanschaf van een auto in het buitenland wel tot 40% goedkoper zijn. Kopers zijn op zoek naar jonge auto’s met een relatief lage kilometerstand. In eigen land zijn dat vaak auto’s die uit de lease komen. Vaak zijn dat jonge auto’s, maar met een hoge kilometerstand. In het buitenland is het aanbod vaak groter en is het makkelijker om een jonge auto met een lage kilometerstand te vinden. Veel auto’s worden uit Duitsland gehaald. Daar is het aanbod veel groter dan in Nederland en hebben auto’s vaak meer accessoires.

Auto importeren uit Duitsland wat komt erbij kijken?

Om te zorgen dat een auto die in Duitsland is gekocht in Nederland de weg op kan zijn er een aantal zaken die moeten worden geregeld. Ten eerste kun je een auto met een Duits kenteken niet zomaar naar Nederland rijden. Daarnaast krijg je als je een Duitse auto koopt daar geen kenteken bij. In Duitsland staan kentekens op naam en horen niet bij de auto. Je krijgt bij de auto een Fahrzeugbrief, te vergelijken met kentekenbewijs deel 1 in Nederland. Je krijgt ook een Zulassungsbescheinigung. Deze heb je nodig om de auto te kunnen verkopen of op je naam te zetten. 

BPM Betalen

Als je een auto wilt invoeren dan moet je BPM aangifte doen en in de meeste gevallen een bedrag betalen. Of je BPM moet betalen hangt af van de leeftijd van de auto en de hoogte van CO2 uitstoot. Via een BPM calculator kun je berekenen hoeveel BPM je moet betalen. 

Schouwing door de RDW

Zodra de auto naar Nederland is gebracht moet deze worden geschouwd door de RDW. De kosten hiervan zijn 100 euro. Hierbij neem je de autopapieren en de keuringspapieren mee. De auto wordt dan door de RDW bekeken voor kentekenopname. Als alles in orde is dan wordt er een aanvraag voor een nieuw kenteken gedaan. Deze krijg je pas als de BPM betaald is.

Zelf je auto importeren?

Kun je zelf je auto importeren of is het beter om dit door een expert te laten doen? Wil je zo snel mogelijk een auto importeren uit Duitsland en hier geen omkijken naar hebben? Dan is het wellicht het beste om dit door een expert te laten doen.  Een expert heeft veel ervaring met het importeren van auto’s en weet precies wat erbij komt kijken. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Het is ook mogelijk om het zelf te doen, maar houdt dan rekening met het een en ander aan regelwerk en administratie.