Je gaat niet voor niks op zoek naar een rolstoelauto. Je hebt al langer mobiliteitsproblemen, waardoor je een aangepaste auto nodig hebt om je te kunnen verplaatsen, of je bent recentelijk geconfronteerd met het voortaan moeten voortbewegen met behulp van een rolstoel. Je vervoer aanpassen aan je huidige situatie is dan geen vreemde stap. Je wilt immers graag mobiel en onafhankelijk blijven, niet alleen voor jezelf, maar ook voor je omgeving. Gelukkig is er veel mogelijk om je te helpen bij je mobiliteitsvraagstuk.

Rolstoelauto: zelf rijden of met je eigen chauffeur?

Een belangrijke vraag is wat voor oplossing voor jou werkt. Als je nog wilt en kunt rijden, kan een auto zo aangepast worden, dat je zelf achter het stuur plaats kunt nemen. Dit kan bijvoorbeeld door je auto van een hulpmiddel te voorzien, waarmee je vanuit je rolstoel over een inklapbaar bankje doorschuift naar de chauffeursstoel. Ook kun je er voor kiezen om met je rolstoel de auto in te rijden en achter het stuur plaats te nemen. Wil of kun je niet meer zelf rijden? Dan kan een rolstoelauto aan de eisen van jouzelf en specificaties van jouw rolstoel aangepast worden. Via de achterkant wordt dan een oprijplaat aangebracht, waarmee je de auto in kunt rijden.

Overwegingen bij het praktisch manoeuvreren in een rolstoel

 In eerste instantie zul je je waarschijnlijk afvragen of je een rolstoelauto wel kunt betalen. Naast diverse mogelijkheden bij de aanschaf – nieuwe of gebruikte auto in eigendom of leasen – heeft echter jouw eigen veiligheid en die van de overige passagiers of chauffeur prioriteit. Als je twijfelt over de aanpassingen aan een auto en je begint net met je zoektocht naar een geschikt model, is het handig om de diverse mogelijkheden uit te gaan proberen. Wil je zelf rijden? Dan voel je door een bezoek aan een specialist in autoaanpassingen wat echt binnen de mogelijkheden ligt.