Steeds meer mensen kiezen ervoor om een auto te leasen. Wanneer je namelijk een auto leaset hoef je niet in één keer een groot bedrag op tafel neer te leggen voor het aanschaffen van een auto. Op het moment dat je een auto leaset betaal je een vast maandelijks bedrag voor het rijden van de auto. In principe is het afsluiten van een leasecontract vergelijkbaar met een huurcontract. Nadat het leasecontract is afgelopen geef je de auto terug aan de leasemaatschappij waarbij je het leasecontract hebt afgesloten. Tenzij je gekozen hebt voor financial lease. Wanneer dit contract is afgelopen, ben je in de meeste gevallen de rechtmatige eigenaar van de auto.

De voordelen

Het grootste voordeel van een leaseauto is dat je in een mooie auto kunt rijden zonder dat je hiervoor in één keer veel geld hoeft te betalen. Wanneer je dagelijks behoorlijk wat kilometers af moet leggen is het belangrijk dat je over een degelijke auto beschikt. Wanneer je hiervoor echter niet voldoende financiële middelen hebt, kan het leasen van een auto een uitkomst zijn. Daarnaast kun je zelfs als ondernemer van bepaalde fiscale voordelen profiteren op het moment dat je een auto leaset. Zo is bijvoorbeeld de rente die je betaald voor het leasen van een auto aftrekbaar.

De nadelen

Toch heeft het leasen van een auto niet altijd alleen maar voordelen. Hier zitten namelijk ook nadelen aan. Wanneer je namelijk niet in staat bent om aan je maandelijkse betalingsverplichting te voldoen, zal dit linksom of rechtsom toch moeten. Je hebt immers een contract afgesloten waar je niet zomaar onderuit kunt. Het is natuurlijk altijd mogelijk dat er nadelige financiële gevolgen ontstaan waardoor je niet meer in staat bent om maandelijks voor het rijden van een leaseauto te betalen. Je kunt niet zomaar onder een leasecontract uit. Tenzij je iemand kunt vinden die je leasecontract over wilt nemen.

Leasecontract overnemen

Wanneer je zelf een leasecontract beëindigd, zal je hier in de meeste gevallen een boete voor moeten betalen. Toch kun je zo’n boete voorkomen, dit door je leasecontract ter overname aan te bieden. Er zijn namelijk altijd wel mensen geïnteresseerd in het overnemen van een leasecontract. Een leasecontract overnemen kan voor zowel jezelf als voor de overnemende partij interessant zijn. Er zijn verschillende websites waar je je leaseauto aan kunt bieden ter overname. Wel is het belangrijk dat je met een aantal zaken rekening houdt.

Hier moet je rekening mee houden

Een lease contract overnemen kun je niet zomaar doen. Het is belangrijk dat je hierbij met een aantal zaken rekening houdt. Hierbij kun je onder andere denken aan eventuele schade. Controleer voordat je een leaseauto overneemt, de auto altijd op schade. Dit geldt voor zowel de schade aan de buitenkant, als aan de binnenkant van de auto. Ook kun je een eventuele overname bonus bespreekbaar maken. Wanneer een leasecontract namelijk niet overgenomen, maar vroegtijdig beëindigd wordt, moet er een boete betaald worden. Je hoeft natuurlijk niet heel dit boetebedrag op te eisen, maar een leuke bonus is altijd mooi meegenomen. Neem dus nooit zomaar klakkeloos een leasecontract over.